مقالات

عوارض ارتودنسی دندان

دلیل زرد شدن دندان بعد ارتودنسی و روش جلوگیری

تاییده شده توسط دکتر کاظم احتشام منش

محتوای این مقاله صرفا برای آگاه سازی شما عزیزان است. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشک مشاوره بگیرید.

فهرست مطالب

 ارتودنسی روشی اصولی و مطمئن برای رفع نواقص دندانی یا ناهنجاری‌های فک است. اگر این روش را انتخاب کرده‌اید و پس از برداشتن براکت‌ها، دندان‌های شما زرد شده است؛ و دلیل زرد شدن دندان را نمیدانید نگران نباشید. ارتودنسی معمولاً ۱۸ ماه طول می‌کشد و در این مدت ممکن است رنگ دندان‌های شما زرد شود.

به طور معمول یک هفته پس از برداشتن براکت‌ها، زردی دندان‌ها از بین می‌رود؛ اما اگر این رنگ ناخوشایند همچنان بر روی دندان‌های شما باقی ماند، بهتر است به یک متخصص دندانپزشک مراجعه کنید. روش‌های مختلفی برای رفع عوارض ارتودنسی دندان مانند زردی آن وجود دارد.

در دندانپزشکی سپهر سلامت ارتودنسی دندان با روش‌های نوین و توسط متخصصین برای شما انجام می‌شود. در صورتی که در مرکزی معتبر این کار را انجام دهید کمتر دچار مشکلات ارتودنسی دندان خواهید شد.

دلیل زرد شدن دندان

5 دلیل زرد شدن دندان‌ بعد از ارتودنسی

اگر هنوز در ابتدای راه هستید و می‌خواهید این روش درمانی را برای رفع نواقص دندانی خود انتخاب کنید به شما پیشنهاد می‌کنیم با دلیل زرد شدن دندان پس از ارتودنسی آشنا شوید. با کنترل این عوامل می‌توانید زردی دندان‌های خود را تا حد ممکن کاهش دهید. در نظر داشته باشید زرد شدن دندان یکی از معایب ارتودنسی دندان است که گاهی به صورت جزئی مشاهده می‌شود و رفع آن کار سختی نیست.

1)      عدم رعایت بهداشت دهان و دندان

یکی از مهم‌ترین مواردی که باعث زرد شدن دندان می‌شود، عدم رعایت بهداشت دهان و دندان است. مخصوصاً شما که ارتودنسی انجام داده‌اید باید به بهداشت دندان‌های خود بیشتر اهمیت دهید. افرادی که دارای ارتودنسی هستند باید حداقل دو بار در روز مسواک بزنند. پس از مسواک زدن باید از مسواک بین‌دندانی نیز استفاده کرده و فضای بین براکت‌ها و دندان را نیز تمیز نمایند.

شما باید به صورت روزانه از نخ دندان استفاده کنید تا فاصله میان دندان‌ها و لثه را تمیز و پاکیزه کنید. در نهایت با استفاده از دهان‌شویه آنتی‌باکتریال فضای دهان را از هرگونه باکتری و آلودگی پاک خواهید کرد. با رعایت همین موارد ساده و کوچک می‌توانید از زرد شدن دندان و دیگر عوارض ارتودنسی جلوگیری کرد.

مسواک بین دندانی

2)      مصرف خوراکی‌ها و نوشیدنی‌های رنگی

در بسیاری از مواد غذایی و نوشیدنی‌هایی که میل می‌کنید، مواد رنگی وجود دارد که به سطح مینای دندان می‌چسبند. اگر در مصرف این مواد غذایی زیاده‌روی کنید، مینای دندان آسیب دیده و زرد می‌شود.

به همین دلیل ما به شما توصیه می‌کنیم تاحدامکان از مصرف این مواد خوراکی خودداری کنید. در صورتی که هر یک از مواد زیر را میل کردید پس از آن مسواک زده یا آب قرقره کنید:

  • نوشابه
  • سس
  • آب‌نبات
  • انواع توت
  • شکلات
  • چای پررنگ
  • آب‌آلبالو
  • قهوه

3)      استعمال دخانیات

یکی دیگر از دلیل زرد شدن دندان مصرف دخانیاتی مانند سیگار است که بر روی سطح دندان‌های عادی نیز تأثیر می‌گذارد. اگر شما ارتودنسی انجام داده‌اید تأثیر دخانیات بر روی آن دوچندان خواهد شد. اگر می‌خواهید دندان‌های شما بعد از ارتودنسی زرد نشود و با کمترین مشکلات ارتودنسی دندان خود را انجام دهید باید مصرف دخانیات را کم یا به طور کلی قطع کنید. موادی که در سیگار وجود دارد به راحتی جذب دندان شده و باعث زرد شدن و پوسیدگی آن می‌شوند.

4)      مصرف برخی دهان‌شویه‌ها

باوجودآنکه مصرف دهان‌شویه در دوره ارتودنسی توصیه می‌شود اما باید در انتخاب آن دقت کنید. هر دهان‌شویه‌ای برای دندان‌هایی که ارتودنسی شده‌اند، مناسب نیست. برای انتخاب دهان‌شویه آنتی‌باکتریال و دارای فلوراید باید با پزشک متخصص خود مشورت کنید. دهان‌شویه‌هایی که حاوی ستیل پیریدینیوم و کلرهگزیدین هستند، لکه‌های زردی روی دندان شما ایجاد می‌کنند.

دهانشویه مخصوص ارتودنسی

5)      استفاده از مواد سفیدکننده و روش‌های سفید کردن دندان

اگر عادت دارید از خمیردندان‌های قوی و سفیدکننده استفاده کنید بهتر است این عادت خود را در طول دوره ارتودنسی کنار بگذارید. سفید کردن دندان باعث آسیب دیدن سطح مینای دندان و ازبین‌رفتن آن خواهد شد. اگر در دوره ارتودنسی دندان‌های خود را بلیچینگ کنید تنها فضای اطراف سیم‌ها و براکت‌ها سفید می‌شوند و زمانی که آنها را بردارید، لکه‌های زردی زیر آنها مشاهده خواهد شد.

اقدامات لازم قبل از درمان ارتودنسی

اگر مرکزی معتبر و دندانپزشکی باتجربه را برای انجام ارتودنسی انتخاب کرده باشید، تمام مشکلات دهان و دندان شما قبل از شروع ارتودنسی مورد بررسی قرار می‌گیرد. بدین ترتیب از زرد شدن دندان در حین ارتودنسی جلوگیری خواهد شد. اگر زردی دندان‌های شما در دوره ارتودنسی بیش از حد معمول شد، سریعاً به یک پزشک متخصص مراجعه کنید تا شما را راهنمایی کرده و روش‌های درمانی را برایتان شروع کند.

اقدامات لازم حین درمان ارتودنسی

زمانی که ارتودنسی را برای مرتب‌کردن دندان‌های خود انتخاب می‌کنید باید به طور مرتب سیم‌ها و براکت‌ها را تمیز نمایید؛ در غیر این صورت با عوارض ارتودنسی دندان روبرو خواهید شد. این عوارض شامل التهاب لثه، آسیب مینای دندان و زرد شدن دندان‌ها بعد از ارتودنسی هستند.

اگر مشکلات ارتودنسی دندان را جدی نگیرید و برای کاهش یا جلوگیری از آنها اقدامی نکنید مشکلاتتان شدیدتر شده و ممکن است درمان ارتودنسی را تحت‌تأثیر قرار دهند. زرد شدن دندان، خراب شدن براکت‌ها و ایراد در اتصالات ارتودنتیک نه تنها دوره درمان شما را طولانی‌تر می‌کند بلکه هزینه‌های اضافه را نیز به شما تحمیل خواهد کرد.

روش‌های درمان زرد شدن دندان بعد از ارتودنسی

همان‌طور که به آن اشاره کردیم یکی از معایب ارتودنسی دندان، زرد شدن آنها پس از پایان دوره درمانی است که ممکن است بر روی اعتمادبه‌نفس شما نیز تأثیر بگذارد. اگر زردی دندان پس از یک هفته از برداشتن براکت‌ها برطرف نشد به شما توصیه می‌کنیم یکی از روش‌های درمانی زیر را انتخاب کرده و در مرکزی معتبر آن را انجام دهید:

1)      بلیچینگ دندان

اگر به دنبال روشی ارزان برای سفید کردن دندان‌های خود هستید ما به شما بلیچینگ دندان را پیشنهاد می‌کنیم. با استفاده از این روش تمام زردی‌هایی که در طول دوره ارتودنسی بر روی دندان شما ایجاد شده‌اند، رفع می‌شود.

البته یک نکته مهم نیز برای این روش درمانی وجود دارد که باید به آن اشاره کنیم. معمولاً دندان‌ها پس از برداشتن براکت‌ها حساس و ضعیف هستند و باید عمل بلیچینگ را حداقل ۶ ماه پس از برداشتن براکت‌ها انجام دهید. اگر این کار را در زمان مناسب انجام دهید بیشترین تأثیر را مشاهده خواهید کرد.

2)      کامپوزیت بعد از ارتودنسی

یکی از متداول‌ترین روش‌هایی که به زیبایی دندان کمک می‌کند، کامپوزیت است. اگر از مشکلات ارتودنسی دندان مانند زرد شدن آنها رنج می‌برید می‌توانید از کامپوزیت برای رفع ایراد، آسیب‌دیدگی و حتی زرد شدن دندان بعد از ارتودنسی استفاده کنید. این روش درمانی برای افرادی که در طول دوره ارتودنسی مراقب دندان‌های خود نبوده‌اند، مناسب است.

3)      جرم‌گیری دندان پس از ارتودنسی

بعد از آنکه براکت‌های ارتودنسی را برداشتید بهتر است یک هفته تا ۱۰ روز صبر کنید. معمولاً زرد شدن دندان با بزاق دهان رفع می‌شود اما اگر پس از آن هنوز هم با این مورد از معایب ارتودنسی دندان درگیر بودید، می‌توانید از جرم‌گیری استفاده کنید. جرم‌گیری نیز مانند بلیچینگ باید ۶ ماه پس از برداشتن براکت‌ها انجام شود.

نتیجه‌گیری

زرد شدن دندان یکی از عوارض ارتودنسی دندان است که به دلیل عدم رعایت بهداشت دهان و دندان، مصرف خوراکی‌ها و نوشیدنی‌های رنگی، استعمال دخانیات، مصرف برخی دهان‌شویه‌ها و استفاده از مواد سفیدکننده و روش‌های سفید کردن دندان ایجاد می‌شود.

در صورتی که عمل ارتودنسی را در مرکزی مجاز انجام دهید اقدامات لازم قبل و حین درمان ارتودنسی برای شما انجام می‌شود. در پایان اگر زردی دندان‌های شما پس از یک هفته رفع نشد می‌توانید از روش‌هایی مانند بلیچینگ، کامپوزیت و جرم‌گیری دندان استفاده کنید. ما در مرکز سپهر سلامت در کنار شما هستیم تا با ارتودنسی دندان تمامی نواقص دندانی و مشکلات فکی خود را حل کنیم.

سؤالات متداول

  • بهترین روش برای مسواک زدن در طول دوره ارتودنسی کدام است؟

شما باید مسواک را در زاویه ۴۵ درجه بر روی دندان قرار داده و تمام سطح داخلی و بیرونی آن را تمیز کنید. در پایان نیز با استفاده از مسواک بین‌دندانی، نخ دندان و دهان‌شویه فضای دهان را تمیز و پاکیزه کنید.

  • آیا بریس‌های فلزی باعث زرد شدن دندان می‌شوند؟

به طور کلی بریس دندانی باعث زرد شدن فضای زیر یا اطراف خود خواهد شد. اگر از بریس‌های فلزی استفاده کنید، این مشکل حادتر می‌شود.

  • در طول دوره درمان ارتودنسی چند بار به پزشک مراجعه کنیم؟

به طور کلی باید هر 6 ماه یک‌بار به دندانپزشک مراجعه کنید. اگر مشکلات ارتودنسی دندان مانند زردی، ایجاد پلاک، تارتر یا ایراد در اتصالات ارتودنتیک را مشاهده کردید، بلافاصله به پزشک متخصص مراجعه نمایید.

مقالات مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

5 × سه =