مقالات

معایب ارتودنسی دندان

عوارض ارتودنسی دندان + راهکارهای پیشگیری از مشکلات ارتودنسی

تاییده شده توسط دکتر کاظم احتشام منش

محتوای این مقاله صرفا برای آگاه سازی شما عزیزان است. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشک مشاوره بگیرید.

فهرست مطالب

یکی از روش‌های درمانی که از گذشته تاکنون توانسته به بسیاری از افراد کمک کند تا مشکلات دندانی و ناهنجاری‌های فک خود را درمان کنند، ارتودنسی است. اما همیشه این سؤال برای مخاطب پیش می‌آید که آیا ارتودنسی عوارضی نیز دارد؟ چگونه می‌توان عوارض ارتودنسی دندان را کاهش داد؟

ما در این محتوا قصد داریم تا به تمام این سؤالات پاسخ جامع و کامل بدهیم. قبل از هر کار باید در انتخاب پزشک متخصص خود دقت کنید. در دندانپزشکی سپهر سلامت از متبحرترین دندانپزشکان برای انجام عمل ارتودنسی استفاده می‌شود.

عوارض ارتودنسی دندان

اگر پزشک متخصص خوبی را برای انجام عمل ارتودنسی انتخاب کنید و به توصیه‌های او نیز عمل نمایید، هیچ عارضه‌ای گریبان‌گیر شما نخواهد شد. تنها در صورتی معایب ارتودنسی دندان را مشاهده خواهید کرد که بهداشت دهان و دندان و توصیه‌های پزشک خود را جدی نگیرید. برخی از مشکلات ارتودنسی دندان عبارت‌اند از:

بیماری‌های لثه

شما باید بیش‌ازپیش بهداشت دهان دندان خود را رعایت کنید. برای این کار باید دو بار در روز مسواک زده و سپس با استفاده از نخ دندان تمامی باکتری‌ها و آلودگی‌های موجود در میان دندان‌ها را از بین ببرید.

در صورتی که این پلاک‌ها و تارترها بر روی دندان شما باقی بمانند، باعث پوسیدگی دندان و در نهایت التهابات لثه خواهند شد. کسانی که در طول دوره ارتودنسی خود بهداشت دهان و دندان را رعایت نمی‌کنند با بیماری‌های لثه و پریودنتال دست‌وپنجه نرم می‌کنند.

التهابات لثه در ارتودنسی دندان

تحلیل ریشه دندان

یکی از عوارض ارتودنسی دندان تحلیل ریشه آن است که در برخی از بیماران مشاهده می‌شود. تحلیل ریشه علت مشخصی ندارد و نمی‌توان آن را پیش‌بینی کرد. برای آنکه اطلاعات بیشتری به دست آورید می‌توانید با پزشک متخصص یا ارتودنتیست خود مشورت کنید. اگر ریشه دندان شما با مشکلی روبرو شود، طول عمر دندان کوتاه خواهد شد و مشکلات جدی به همراه دارد.

پوسیدگی دندان

ارتودنسی دندان به دو روش براکت ثابت و متحرک انجام می‌شود. کسانی که از براکت‌های متحرک استفاده می‌کنند به راحتی می‌توانند دهان خود را شستشو داده و بهداشت آن را رعایت کنند. اما مسواک زدن برای کسانی که ارتودنسی آنها با براکت ثابت انجام شده، کاری سخت و دشوار است.

این افراد باید تمام باقیمانده‌های غذا و باکتری‌های موجود در دهان خود را از بین ببرند در غیر این صورت در درازمدت دندان آنها پوسیده شده و به درمان نیاز پیدا می‌کنند. برای این کار می‌توان از مسواک‌های بین‌دندانی استفاده کرد که فضای میان دندان و بریس‌های ارتودنسی را به طور کامل تمیز می‌کند و از مشکلات ارتودنسی دندان جلوگیری می‌نماید.

عوارض ارتودنسی دندان

به وجود آمدن زخم و آفت در دهان

اگر ارتودنسی با براکت ثابت را انتخاب کرده باشید، متخصص با استفاده از چسب مخصوص براکت‌ها را بر روی دندان شما قرار می‌دهد و سپس سیم‌های ارتودنسی را از میان آن رد می‌کند. سپس در زمان‌های مشخص، فشار معینی به این براکت‌ها اعمال می‌شود تا دندان‌ها منظم و مرتب شوند.

ممکن است در روزهای اولی که براکت در دهان شما قرار می‌گیرد، دهان شما زخم می‌شود اما این زخم‌ها پس از مدت کوتاهی از بین می‌روند. در صورتی که توصیه‌های متخصص را جدی نگیرید ممکن است زخم یا آفت در دهان شما ایجاد شود که باید به صورت جدی درمان گردد. یکی از معایب ارتودنسی دندان همین زخم‌ها و آفت‌ها هستند.

تأثیر روی مینای دندان

زمانی که براکت‌های ارتودنسی بر روی سطح دندان شما قرار می‌گیرند، لکه‌هایی بر روی آن ایجاد می‌شود. اگر می‌خواهید تأثیر ارتودنسی روی مینای دندان را کاهش دهید باید از دهان‌شویه مخصوص استفاده کنید. این دهان‌شویه‌ها مشکلات ارتودنسی دندان را تا حد زیادی کاهش می‌دهند.

واکنش‌های آلرژیک

یکی از مهم‌ترین عوارض ارتودنسی دندان، واکنش‌های آلرژیک بیمار است. در صورتی که به مواد مختلف آلرژی دارید باید پزشک متخصص یا ارتودنتیست خود را در جریان قرار دهید. ممکن است به ابزارها، دستگاه‌ها، براکت‌ها و کش‌های ارتودنسی حساسیت نشان دهید.

عدم نتیجه مناسب با وجود عارضه انکیولز

در موارد نادری بیماران دارای عارضه انکیولز هستند. در این عارضه دندان شما به استخوان فک جوش می‌خورد. این دندان‌ها کوتاه‌تر از دندان‌های دیگر هستند اما تشخیص آنها تنها از طریق معاینات بالینی و عکس‌های رادیولوژی انجام می‌شود. تجربه نشان داده است که ارتودنسی نمی‌تواند دندان دارای عارضه انکیولز را جابه‌جا کند در نهایت فرد به نتیجه دلخواه خود پس از انجام ارتودنسی نخواهد رسید.

مشکلات ارتودنسی دندان

خطر برگشت درمان ارتودنسی

شاید شما هم این مطلب را شنیده باشید که دندان‌های ارتودنسی شده به شکل قبلی خود باز می‌گردند اما آیا این موضوع حقیقت دارد یا خیر؟ اگر شما ارتودنسی را در مرکز معتبر انجام دهید و تمام توصیه‌های متخصص خود را جدی بگیرید، نگرانی شما در مورد خطر برگشت درمان ارتودنسی کمتر خواهد شد. شما می‌توانید با استفاده از ریتینر از این مورد در معایب ارتودنسی دندان جلوگیری کرده و مانع از تغییر موقعیت دندان‌ها شوید.

همچنین میتوانید جهت انجام ارتودنسی دندان در مشهد به کلینیک زیبایی سپهر سلامت مراجعه کنید تا درگیر نگران برگشت درمان ارتودنسی نباشید.

عوارض ارتودنسی در سنین بالا

بسیاری از بیماران این سؤال را از پزشک متخصص می‌پرسند که آیا در سنین بالا نیز می‌توان درمان ارتودنسی را انجام داد؟ در پاسخ به این سؤال باید گفت که تا زمانی که بافت لثه و استخوان فک سالم باشد می‌توان از ارتودنسی دندان برای مرتب‌کردن آن استفاده نمود.

با این وجود برخی از عوارض ارتودنسی دندان در سنین بالا به شرح زیر است:

  • خطر آسیب دیدن مینا و ریشه دندان در سنین بالا بیشتر است.
  • بزرگسالان باید مدت‌زمان بیشتری از ریتینر یا نگهدارنده استفاده کنند تا دندان‌های ارتودنسی شده آنها به حالت قبلی برنگردد.
  • متأسفانه، یکی از عوارض ارتودنسی دندان که التهاب لثه و کوتاه‌شدن ریشه دندان است در سنین بالا بیشتر مشاهده می‌شود.

عوارض کشیدن دندان در درمان ارتودنسی

یکی از مشکلات ارتودنسی دندان کشیدن یک یا چند دندان در حین درمان است. گاهی متخصص تشخیص می‌دهد که برای رسیدن به نتیجه مطلوب یک یا چند دندان خود را در حین درمان ارتودنسی بکشید.

بهتر است در مقابل این تجویز پزشک مقاومت نکنید زیرا بر روی نتیجه نهایی ارتودنسی تأثیر می‌گذارد. توجه داشته باشید اگر کشیدن دندان توسط پزشک متخصص انجام نشود، با مشکلات ارتودنسی دندان روبرو خواهید شد.

بازگشت درمان ارتودنسی

از مهم‌ترین معایب ارتودنسی دندان بازگشت دندان‌ها به موقعیت قبلی است. برای آنکه با این مورد از عوارض ارتودنسی دندان روبرو نشوید باید توصیه‌های دندانپزشک خود را جدی بگیرید. همچنین پس از پایان دوره ارتودنسی باید به صورت منظم و مرتب از نگهدارنده یا ریتینر استفاده کنید. تنها در این صورت است که دندان‌های منظم شده شما دیگر به موقعیت قبلی خود باز نمی‌گردند.

راهکارهای بهبودی عوارض ارتودنسی دندان

تا اینجا شما را با ۸ عارضه مهم از در مشکلات ارتودنسی دندان آشنا کردیم. در این بخش قصد داریم تا راهکارهایی موثر و مفید را برای درمان عوارض ارتودنسی به شما پیشنهاد کنیم:

زخم شدن دهان

همان‌طور که به آن اشاره کردیم زخم و آفت دهان از عوارض ابتدایی درمان ارتودنسی است که پس از مدتی از بین می‌رود. برای تسریع روند درمان زخم دهان باید توصیه‌های زیر را جدی بگیرید:

  • هر روز دو بار به خوبی مسواک زده و از دهان‌شویه و آب‌نمک استفاده کنید.
  • از ارتودنتیست خود موم ارتودنسی گرفته و بر روی براکت‌هایی که دهان شما را زخم می‌کنند قرار دهید، این زخم‌ها پس از چند روز از بین می‌روند.

بهداشت دهان و دندان در زمان ارتودنسی

آلرژی

اگر پزشک را در جریان آلرژی خود قرار دهید برای شما داروی مخصوص رفع آلرژی را تجویز می‌کند. در نتیجه به راحتی با مصرف منظم داروها از واکنش‌های آلرژیک به دندان‌های ارتودنسی شده جلوگیری خواهید کرد.

پوسیدگی‌های دندانی و بیماری‌های لثه

برای درمان پوسیدگی دندان یا التهابات لثه باید با پزشک متخصص مشورت کنید. گاهی پزشک تشخیص می‌دهد تا درمان ارتودنسی متوقف شود و تا زمان درمان کامل این مشکلات، مجدداً از آن استفاده نگردد.

درد فک و دندان‌ها

احساس درد در ناحیه فک و دندان در حین ارتودنسی دندان طبیعی است. اگر این درد بیش از دو تا سه روز طول کشید باید پزشک متخصص خود اطلاع دهید. برای کاهش درد می‌توان از کمپرس یخ یا داروهای مسکن استفاده نمود.

برگشت درمان ارتودنسی

متأسفانه، یکی از مشکلات ارتودنسی دندان برگشت درمان است. اگر به توصیه‌های پزشک خود عمل نکرده و از نگهدارنده در فواصل منظم استفاده نکرده باشید ممکن است دندان‌های شما به موقعیت قبلی خود برگردند. برای حل این مورد از عوارض ارتودنسی دندان باید مجدداً درمان خود را شروع کنید.

کشیدن دندان در ارتودنسی

راهکارهای کاهش احتمال بروز عوارض ارتودنسی دندان

نمی‌توان از معایب ارتودنسی دندان چشم‌پوشی کرد مگر آنکه راهکارهای زیر را جدی گرفته و از آنها برای کاهش مشکلات ارتودنسی دندان کمک بگیرید:

  • اولین و مهم‌ترین راهکاری که باید آن را برای انجام ارتودنسی دندان جدی بگیرید انتخاب یک پزشک متخصص و مرکز معتبر دندانپزشکی است. کسی که تجربه کافی را برای انجام این روش درمانی دارد می‌تواند مشکلات ارتودنسی دندان را تا حد زیادی کاهش دهد.
  • در طول دوره درمان ارتودنسی بهتر است مصرف قند و شیرینی را به حداقل برسانید.
  • با رعایت بهداشت دهان دندان از بسیاری از عوارض ارتودنسی دندان جلوگیری خواهید کرد. برای این کار باید به طور مرتب مسواک بزنید و پس از آن از نخ دندان، مسواک بین‌دندانی و دهان‌شویه مناسب استفاده کنید. مسواک‌های بین‌دندانی تمام آلودگی‌های میان دندان و براکت‌ها را از بین می‌برد.
  • بهتر است بعد از صرف هر نوع نوشیدنی یا مواد خوراکی آب قرقره کنید تا باقیمانده آنها باعث پوسیدگی دندان یا زرد شدن دندان‌ها نشود.
  • برای کاهش معایب ارتودنسی دندان باید به طور مرتب به ارتودنتیست خود مراجعه نمود و تمامی دستورالعمل‌های او را انجام داد.
  • مصرف برخی از مواد غذایی سفت یا چسبنده مانند آدامس، ته‌دیگ و غیره در دوره ارتودنسی ممنوع است.
  • فراموش نکنید در صورتی که به ماده غذایی یا دارویی حساسیت دارید باید پزشک خود را در جریان قرار دهید.

نتیجه‌گیری

اکنون که با عوارض ارتودنسی دندان آشنا شده‌اید می‌دانید که با رعایت برخی از نکات ساده می‌تواند از بروز بسیاری از آنها جلوگیری کرد. تنها نکته مهمی که باید به آن توجه کنید این است که این کار را در مرکزی معتبر مانند دندانپزشکی سپهر سلامت انجام دهید.

پس از آن نیز به دستورالعمل‌های پزشک متخصص عمل کرده و از وسایل مخصوص برای نگهداری دندان‌های ارتودنسی شده استفاده کنید تا با کمترین مشکلات ارتودنسی دندان روبرو شوید.

سؤالات متداول در مورد ارتودنسی

آیا ارتودنسی ضرر دارد؟

ارتودنسی دندان به‌خودی‌خود ضرری ندارد مگر اینکه توصیه‌های دندانپزشک را جدی نگیرید و بهداشت دهان و دندان را رعایت نکنید.

در درمان ارتودنسی دندان، نیاز به کشیدن دندان وجود دارد؟

اگر فک کوچک باشد و دندان‌ها به یکدیگر فشار وارد کنند برای رسیدن به نتیجه مطلوب در ارتودنسی باید یک تا چند دندان را بکشید.

عوارض ارتودنسی در سنین بالا کدام‌اند؟

خطر آسیب دیدن مینا و ریشه دندان، بروز التهابات لثه و کوتاه‌شدن ریشه دندان در سنین بالا بیشتر است. همچنین این افراد باید مدت بیشتری از نگهدارنده استفاده کنند.

مقالات مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوزده − 19 =